Dżem z zielonych pomidorów
Masz pomidory na działce i widzisz, że ich łodygi usychają? Szybko je zerwij póki są zdrowe i z zielonych zrób pyszny o smaku egzotycznego owocu dżem. Ja mam odczucie, że jem dżem z melona a Ty?
- Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów
- 1 szklanki cukru
- sok z 2 cytryn
Wykonanie:
Pomidory umyć i wraz ze skórką pokroić w drobną kostkę. Wlać do nich sok wyciśnięty z 2 cytryn i wsypać 1/2 szklanki cukru. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny. Po tym jak zrobią się szkliste dosypać 1/2 szklanki cukru, wymieszać i gotować do uzyskania gęstości dżemu. Wlać do małych słoików, zakręcić i krótko pasteryzować. Wystudzone przełożyć do piwnicy. Smaczny z pieczywem, naleśnikami. Polecam!