Fasola szparagowa w ostrym ketchupie

Przepis z grupy kulinarnej- Swojskie jedzonko. Zrobiłam i gorąco polecam! Można zamknąć w słoje na zimę lub spożywać od razu, pyszna, krucha, rozpływająca się w ustach i do tego ostra taka jaką lubisz, bo wszystko zależy od tego ile dasz  chili. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 4 duże cebule
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 1 szklanka oleju
  • 1 małe opakowanie ketchupu ostrego
  • sól i pieprz do smaku
  • chili w proszku

Wykonanie:

Z fasolki odcinamy końce, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie  do pół miękkości. Paprykę obrać, pozbawić nasion, umyć i pokroić w podłużne paski. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. W dużym garnku rozgrzać olej ,zeszklić na nim cebulę , potem wrzucić paprykę i chwilę obsmażyć. Fasolkę odsączyć i dodać do całości. Chwilę podsmażyć, a potem zalać ketchupem i do smaku dodać paprykę w proszku, sól i pieprz i chili. Delikatnie wymieszać, wkładać gorące do słoi i pasteryzować od zagotowania : 30 min, a w drugim dniu pasteryzować od zagotowania- 20 min. Ostudzić i przełożyć w chłodne miejsce. Smacznego!

fasolka szparagowa w ostrym ketchupie
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx