Coś innego, szybkiego do wykonania i smacznego. Polecam!
- Składniki:
- 1 główka kapusty pekińskiej
- kiełbasy białe parzone grube
- sól, pieprz
- sos pomidorowy
Wykonanie:
Kapustę umyć, wyciąć z niej głąb. Włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Zdejmować za pomocą widelca pojedynczo sparzone liście i odsączyć je na durszlaku. Kiełbasę białą sparzoną przeciąć na pół i każą zawijać w liście kapusty pekińskiej jak gołąbki. Na dno brytfanny lub naczynia żaroodpornego kłaść pojedyncze liście kapusty, na to ściśle układać zawinięte gołąbki. Zalać wodą gorącą. Posolić , dodać pieprz i dusić pod przykryciem do miękkości liści kapusty. Zalać sosem pomidorowym, jeżeli za rzadki to go odparować do pozyskania gęstej konsystencji. Gotowe, możemy serwować same z sosem lub na obiad z ziemniakami, warzywami gotowanymi, ryżem , kaszą, makaronem- jak lubicie. Można posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!