Grzyby w śmietanie
Koniec sierpnia i początek września to czas zbioru grzybów. Przepis na grzyby w śmietanie jest wszechstronny, bo może być daniem obiadowym (ja podałam je z fasolką szparagową i ziemniakami) lub osobnym kolacyjnym podanym z pieczywem. Polecam!
- Składniki:
- grzyby leśne
- sól i pieprz do smaku
- 1 kubek śmietany 18 %
- 1 łyżka mąki
- szczypta kurkumy
- 1 cebula
- olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby leśne obrać, lekko opłukać, pokroić w paseczki, wrzucić do wrzącej wody z 1 łyżką soli i 1 całą cebulą. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sicie, cebulę wyrzucić. Na patelni rozgrzać olej do niego włożyć obgotowane grzyby. Smażyć od czasu do czasu przemieszać drewnianą łopatką. W kubku wymieszać śmietanę z mąką i kurkumą. Wlać do grzybów. Dodać do smaku sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować do uzyskania gęstości sosu z grzybami. Podawać jako samodzielne danie lub np. tak jak ja z ziemniakami ugotowanymi oraz ugotowaną w wodzie osolonej z domieszką szczypty cukru fasolką szparagową.
Smacznego!