Gulasz drobiowy to dodatek do wszystkiego. Na kolację do pieczywa, na obiad do: ziemniaków, kaszy, ryżu , makaronu czy jak u mnie do pampuchów- klusek drożdżowych ( przepis w blogu). Polecam!
- Składniki:
- filet drobiowy
- 1 papryka
- 2 marchwie
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- bulion drobiowy lub warzywny ( może też być woda)
- koncentrat pomidorowy
- gotowana fasolka z puszki
- przyprawy: słodka papryka, chili, sól i pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć na ręczniku papierowym, pokroić w grubszą kostkę i posypać solą, pieprzem, słodką papryką i chili wg uznania. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Odłożyć je na talerz, a na patelnię wlać olej i na nim zeszklić ce3bulę pokrojoną w półkrążki, zmiażdżony czosnek, kawałki pokrojonej marchwi i papryki. Do przesmażonych warzyw włożyć spowrotem mięso i zalać wszystko bulionem lub wodą. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i marchewki. Potem dodać fasolkę wraz z zawartością puszki, koncentrat pomidorowy i całość dusić jeszcze ok. 10 min. Posmakować gulasz i ewentualnie dosmaczyć go solą i pieprzem. Jeżeli jest jeszcze za rzadki to można go zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Smacznego!