Mięso w łupinach cebuli i czosnku

Przepis dostałam od znajomej, a że lubię w mojej kuchni eksperymentować to zrobiłam takie mięsko. Piękny kolor ,zapach i dobry smak. Mięso może być do obiadu lub na kanapkę. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg dowolnego mięsa wieprzowego w kawałku
  • 1 l. wody
  • 2 płaskie łyżki soli
  • garść łupin z cebuli żółtej
  • kilka kulek ziela angielskiego i jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 1/2 łyżeczki soli peklowanej

Wykonanie:

Łupiny od cebuli i czosnek w łupinach umyć. Włożyć do garnka z pozostałymi składnikami i mięsem , zalać zimną wodą i gotować od zagotowania wody na małym ogniu jeszcze 50 min. Wystudzić i na noc przełożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzić , mięso osuszyć na ręczniku papierowym i gotowe do jedzenia. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Myślę, że ten przepis musi byc dobry, ponieważ kiedyś w taki sam sposb upiekłem kawałek boczku surowego. Wyszło rewelacyjnie. Dziekuję za przepis. Zrobię jutro czyli 13.05.2023 r.

3
0
Skomentuj przepisx