Jesień dla mnie kojarzy się z dynią. Postanowiłam zrobić gulasz podyktowany przez siostrę Faustynę i muszę stwierdzić, że był nie tylko zdrowy ale i smaczny. Polecam!
- Składniki:
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 600 g miąższu z obranej dyni
- 2 marchwie
- 2 papryki
- 1 cukinia
- 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
- 2 pomidory
- 3 szkl. wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta suszonego rozmarynu
- 2 cm papryczki chili bez ziaren
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Filety umyć i oczyścić, pokroić w kostkę, dodać sól,pieprz,paprykę słodką i dokładnie wymieszać. Następnie przesmażyć na rozgrzanym oleju i przełożyć do miski. Na tej samej patelni zeszklić na oleju obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przetarty przez praskę czosnek. Po chwili dodać dynię pokrojoną w kostkę, marchew obraną i pokrojoną w plastry. Wszystko dusić około 5 minut po czym dodać umytą i wydrążoną z nasion paprykę pokrojoną w paski. Chwilę smażyć. Przełożyć warzywa wraz z usmażonym kurczakiem do garnka, zalać 3 szkl. wody, dodać opłukaną i odcedzoną soczewicę. Gotować pod przykryciem 5 minut, po czym dodać obraną i pozbawioną nasion oraz pokrojoną w kostkę cukinię oraz sparzone i pozbawione skórek pokrojone pomidory. Całość gotować pod przykryciem do miękkości warzyw. Na końcu doprawić solą, pieprzem,ziołami i przyprawami. Gulasz można jeść jako samodzielne danie lub w połączeniu z kaszą, ryżem , ziemniakami zarówno na obiad lub na kolację. Smacznego!