Gulasz jarzynowy s. Anastazji

Przepis znalazłam w kalendarzu kulinarnym z przepisami siostry Anastazji, który dostałam w prezencie od moich dzieci. Zrobiłam i polecam! Jest pyszny, zdrowy a do tego składniki potrzebne na jego wykonanie na pewno pomogą Wam w tzn.  ,, czyszczeniu lodówki”.

  • Składniki:
  • 30- 40 dag fasolki szparagowej ( ja miałam mrożoną)
  • 1 cebula
  • 2 średnie pomidory ( dałam pomidory z puszki wraz z zawartością)
  • 1/2 małego kalafiora ( miałam zamrożony)
  • 1 kalarepka ( pominęłam , nie miałam)
  •  1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 1/2 puszki białej fasolki
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • przyprawa do gulaszu ( to ja dałam dodatkowo, bo lubimy jeść ostro)

Wykonanie:

Fasolkę szparagową , marchew, kalarepę, kalafior, pietruszkę ugotować. Wszystko pokroić w kostkę a kalafior podzielić na mniejsze różyczki.  Wywaru nie wylewać! Pokrojoną cebule zeszklić na oliwie, dodać sparzone , obrane ze skórki pomidory i pokrojone w kostkę ( ja dałam z puszki wraz z jej zawartością). Całość zalać wywarem jarzynowym ( z gotujących się warzyw). Poddusić, wymieszać i zagęścić mąką kukurydzianą. Wymieszać, doprawić do smaku, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

gulasz jarzynowy siostry Anastazji
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx