Przepis znalazłam w kalendarzu kulinarnym z przepisami siostry Anastazji, który dostałam w prezencie od moich dzieci. Zrobiłam i polecam! Jest pyszny, zdrowy a do tego składniki potrzebne na jego wykonanie na pewno pomogą Wam w tzn. ,, czyszczeniu lodówki”.
- Składniki:
- 30- 40 dag fasolki szparagowej ( ja miałam mrożoną)
- 1 cebula
- 2 średnie pomidory ( dałam pomidory z puszki wraz z zawartością)
- 1/2 małego kalafiora ( miałam zamrożony)
- 1 kalarepka ( pominęłam , nie miałam)
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 1/2 puszki białej fasolki
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- przyprawa do gulaszu ( to ja dałam dodatkowo, bo lubimy jeść ostro)
Wykonanie:
Fasolkę szparagową , marchew, kalarepę, kalafior, pietruszkę ugotować. Wszystko pokroić w kostkę a kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Wywaru nie wylewać! Pokrojoną cebule zeszklić na oliwie, dodać sparzone , obrane ze skórki pomidory i pokrojone w kostkę ( ja dałam z puszki wraz z jej zawartością). Całość zalać wywarem jarzynowym ( z gotujących się warzyw). Poddusić, wymieszać i zagęścić mąką kukurydzianą. Wymieszać, doprawić do smaku, posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Podawać na gorąco z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!