Zatęskniliśmy z całą rodzinką za wołowiną. Tak i powstało oto danie obiadowe. Polecam!
- Składniki:
- 1 kawałek wołowiny ok 500g
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchwie
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej lub smalec do smażenia
- bulion mięsnyWykonanie:
Mięso umyć, wysuszyć i odkroić z niego błony. Pokroić na większą kostkę i obtoczyć w mące. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i na gorący wrzucać kawałki mięsa, które musimy przyrumienić z każdej strony. Dodać ce4bulę pokrojoną w piórka i czosnek przepuszczony przez praskę. Zalać bulionem i do tego wrzucić marchew pokrojoną w krążki .Dodać przyprawy i dusić całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie było to ok 2 godzin. Wszystko zależy od mięsa czy stare, czy młode . Żeby nie było żylaste i suche jak wiór dlatego co jakiś czas uzupełniamy brytfannę bulionem i musimy mięso mieszać. Pod koniec duszenia jeszcze raz smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą , pieprzem czy też papryką. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!