Gulasz wołowy

Zatęskniliśmy z całą rodzinką za wołowiną. Tak i powstało oto danie obiadowe. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kawałek wołowiny ok 500g
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchwie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej lub smalec  do smażenia
  • bulion mięsnyWykonanie:
    Mięso umyć, wysuszyć i odkroić z niego błony. Pokroić na większą kostkę i obtoczyć w mące. W brytfannie rozgrzać tłuszcz i na gorący wrzucać kawałki mięsa, które musimy przyrumienić z każdej strony. Dodać ce4bulę pokrojoną w piórka i czosnek przepuszczony przez praskę. Zalać bulionem i do tego wrzucić marchew pokrojoną w krążki .Dodać przyprawy i dusić całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa. U mnie było to ok 2 godzin. Wszystko zależy od mięsa czy stare, czy młode . Żeby nie było żylaste i suche jak wiór dlatego co jakiś czas uzupełniamy brytfannę bulionem i musimy mięso mieszać. Pod koniec duszenia jeszcze raz smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą , pieprzem czy też papryką. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx