Do kawki na podwieczorek proponuję hiszpańskie krzywe paluchy z ciasta zaparzonego, które po przesmażeniu w gorącym oleju obtoczone cukrem przypomną Wam nasze pączki bądź chruściki… Smakują na zimno i na ciepło, jak kto lubi. Polecam!
- Składniki:
- 50 g masła
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1l oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło i dolać do niego mleko. Cały czas podgrzewać ze szczypta soli. Dosypać mąkę i energicznie połączyć z masłem i mlekiem aż uzyskamy szklistą masę ciasta taką jaką mamy do karpatki czy ptysi. wyłączyć i wystudzić ciasto. do wystudzonego wkręcamy robotem stopniowo po 1 jajku. ciasto nakładamy do rękawa cukierniczego.
Podgrzewamy olej i na gorący nakładamy churrosy. Podsmażamy do złotego koloru i po wyciągnięciu z oleju odsączamy na ręczniku papierowym. Zamaczamy w cukrze pudrze lub nim posypujemy nasze hiszpańskie paluchy. Smacznego!