Jabłecznik kajmakowo-śmietankowy

Uwielbiam piec ciasta z naszych  polskich jabłek, które mam z mojej działeczki. Dzisiaj trochę wymyślony, trochę podpatrzony przepis z różnych grup kulinarnych. Po upieczeniu już mam blachę pustą. Goście i domownicy zachwalali ten wypiek i chcę się z Wami kochani nim podzielić. Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 6 jaj
  • 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
  • niecała szkl. cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Składniki na masę jabłeczną:
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • Składniki na krem kajmakowy:
  • 1 op. puszki z masą kajmakową
  • 200 g serka mascarpone
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół l. mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Składniki na masę śmietankową:
  • pół l. śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo do dekoracji:
  • 4 kostki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Wykonanie ciasta:
Jaja z cukrem ukręcić na puch. Dodać do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu ciągle mieszając wlewać partiami olej. Całość przełożyć do blachy z papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 35 min ( do suchego  patyczka). Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę do wystudzenia. Zimne przekroić wzdłuż na 2 równe części.

Wykonanie masy jabłecznej:

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i przecieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i przekładamy do garnka z masłem. Smażymy je ok. 15 min ,nie zapominając o mieszaniu. Dosypujemy proszek galaretek, jeszcze mieszając smażymy ok. 10 min do uzyskania gęstej masy. Studzimy całość.

Wykonanie masy kajmakowej:
Do rondla wlewamy 400 ml  mleka i zagotowujemy.  Tymczasem resztę mleka ( 100 ml) mieszamy z żółtkami,  cukrem i mąkami , tak by nie było grudek. Ciągle mieszając wlewamy mieszaninę do gotującego się mleka. gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Przykrywamy folią i studzimy. Do misy robota wkładamy zawartość z puszki z kajmakiem, dodajemy mascarpone i mieszamy do uzyskania gęstej masy.  Żelatynę zalewamy małą ilością zimnej wody aby napęczniała a później w kąpieli wodnej doprowadzamy ją do stanu płynnego. Do masy kajmakowej ciągle mieszając wkładamy po łyżce na przemian budyń z płynną żelatyną. Mieszamy aż uzyskamy gładką bez grudek masę.

Wykonanie masy śmietankowej:
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i gdy napęcznieje w kąpieli wodnej doprowadzamy ją do płynnego stanu. Tymczasem ubijamy śmietanę kremówkę  z cukrem pudrem na sztywno i na końcu dodajemy wystudzoną płynną żelatynę. ubijamy wszystko i gotowe.

Montaż ciasta:

Na dno blachy nakładamy 1 blat ciasta. Na nim rozkładamy pół  masy z jabłkami. Na to nakładamy pół masy kajmakowej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nakładamy na niego resztę masy jabłkowej. na to resztę masy kajmakowej. Na całość równomiernie rozkładamy masę śmietanową. Całość posypujemy na całej powierzchni wiórkami tartej czekolady. Ciasto najlepiej schować na kilka godzin do lodówki by wszystko dobrze stężało . Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx