Jabłecznik z kruszonką
Jabłecznik z kruszonką jest pieczony w blasze, lecz nakładany łyżką na talerze lub do pucharków. Może być sam lub oblany np. bitą śmietaną lub w towarzystwie gałki lodów waniliowych. Jeżeli chcecie uzyskać oryginalny smak to użyjcie jabłek kwaśnych o nazwie szara reneta. Deser ten jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
- Składniki na kruszonkę:
- 300 g mąki pszennej
- 100g płatków owsianych górskich
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g masła
Na nadzienie: - 4 duże jabłka
- 4 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Najpierw zrobimy kruszonkę. Należy nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni C. W garnku szybko trzeba zmieszać ze sobą mąkę, płatki, cukier i masło. Uważać trzeba na ręce, ażeby nie popalić. Kruszonkę wyciągamy na stół i przesypujemy na talerz. Potem obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy je na kawałki (plastry). W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub blasze układamy kawałki jabłek. Równo przesypujemy je cukrem brązowym i cynamonem. Na górze rozkładamy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut do ze złocenia kruszonki. Najlepszy ten deser jest na ciepło podany z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.