Jesienna mieszanka warzywna na ciepło
Warzywa zwiększają naszą odporność i dopóki są jeszcze świeże to należy je jeść jak najczęściej. A oto przykład jesiennej potrawy, która smakuje z pieczywem lub z ziemniakami, ryżem, kaszą, bądź makaronem – jak kto woli i lubi. Polecam wypróbować przepis na jesienną mieszankę warzywną na ciepło!
- Składniki:
- 4 różnokolorowe papryki
- 1 kg pomidorów
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy
- sól i tymianek do smaku
Wykonanie:
Cukinię i bakłażany umyć, pokroić w 1 cm plastry, lekko osolić i odstawić na godzinę, by puściły sok. Po czym je wytrzeć papierowym ręcznikiem, ułożyć na natłuszczonej blasze, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika 150 stopni C na 10 minut. Następnie przewrócić je na drugą stronę i piec. Po 10 minutach je wyjąć.
Całą paprykę włożyć do wrzącej wody na 10 minut, później odsączyć i pokroić na kawałki. Przygotować głębszą patelnię lub rondel, w nim zeszklić na oliwie wcześniej obraną i pokrojoną cebulę w plastry. Dodać do tego pokrojone pomidory, paprykę, dusić ok. 10 minut. Po odparowaniu połowy soku włożyć bakłażany i cukinię. Dusić chwilę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Całość doprawić solą, tymiankiem. Najlepiej podawać na ciepło, w szczególności smakują położone na pieczywie.
Smacznego!