Jesienna mieszanka warzywna

Jesienna mieszanka warzywna

Jesienna mieszanka warzywna na ciepło

Warzywa zwiększają naszą odporność i dopóki są jeszcze świeże to należy je jeść jak najczęściej. A oto przykład jesiennej potrawy, która smakuje z pieczywem lub z ziemniakami, ryżem, kaszą, bądź makaronem – jak kto woli i lubi. Polecam wypróbować przepis na jesienną mieszankę warzywną na ciepło!

 

 

  • Składniki:
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sól i tymianek do smaku

 

 

Wykonanie:
Cukinię i bakłażany umyć, pokroić w 1 cm plastry, lekko osolić i odstawić na godzinę, by puściły sok. Po czym je wytrzeć papierowym ręcznikiem, ułożyć na natłuszczonej blasze, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika 150 stopni C na 10 minut. Następnie przewrócić je na drugą stronę i piec. Po 10 minutach je wyjąć.

 

Całą paprykę włożyć do wrzącej wody na 10 minut, później odsączyć i pokroić na kawałki. Przygotować głębszą patelnię lub rondel, w nim zeszklić na oliwie wcześniej obraną i pokrojoną cebulę w plastry. Dodać do tego pokrojone pomidory, paprykę, dusić ok. 10 minut. Po odparowaniu połowy soku włożyć bakłażany i cukinię. Dusić chwilę, dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Całość doprawić solą, tymiankiem. Najlepiej podawać na ciepło, w szczególności smakują położone na pieczywie.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx