Zupa ze skarbów jesiennych plonów z działki. Pożywna, zdrowa , najedzą się nią wszyscy. Syte danie jednogarnkowe. Polecam!
- Składniki na klopsiki:
- ok 400 g mięsa mielonego dowolnego rodzaju
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka lub 2-3 kawałki czerstwego chleba namoczone w wodzie lub mleku
- sól, pieprz i dowolne przyprawy
- mąka do obtoczenia klopsów
- Składniki na zupę:
- włoszczyzna
- garść czerwonej soczewicy
- kawałki surowej lub pieczonej dyni ( ja mam zapas w woreczkach w zamrażalniku – wyciągam 1 woreczek strunowy zamrożonej dyni
- 3 ząbki czosnku
- śmietanka 30%- mały kubeczek
- 1 łyżka mąki
- kurkuma dla koloru i smaku-szczypta
- natka pietruszki lub koperek zielony
- liść laurowy
- parę ziaren ziela angielskiego
Wykonanie:
Do mięsa mielonego wbić jajo, dać odciśnięte z wody lub mleka pieczywo, sól, pieprz i dowolne przyprawy. Dobrze wymieszać tak by farsz zrobił się kleisty i mokrymi rękoma formować małe klopsiki wrzucając je do woreczka z mąką. Omącone klopsy lekko otrzepać z tej mąki i wrzucać do gotującej się osolonej wody w garnku na zupę. Dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Do gotujących się klopsów dorzucić opłukane ziarna soczewicy, pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę, zmiażdżone ząbki czosnku, dynię i wszystko gotować do miękkości. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką, kurkumą i dolaną gorącą zupą. Taką zawartość kubka wlać do gotującej się zupy i mieszaC by nie było grudek. Na końcu dosmaczyć solą i pieprzem oraz posypać drobno pokrojonym koperkiem lub natką pietruszki. Rozlać na talerze tak by klops był na każdym z nich. Smacznego !
Uwaga!
Nadmiar klopsów można wyciągnąć z zupy, odłożyć na bok i z ich udziałem zrobić na wieczór lub na drugi dzień obiad ( patrz przepis: makaron z klosikami w sosie ketchupowym).