Jesienna zupa z soczewicą i klopsami

Zupa ze skarbów jesiennych plonów z działki. Pożywna, zdrowa , najedzą się nią wszyscy. Syte danie jednogarnkowe. Polecam!

  • Składniki na klopsiki:
  •  ok 400 g mięsa mielonego dowolnego rodzaju
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka lub 2-3 kawałki czerstwego chleba namoczone w wodzie lub mleku
  • sól, pieprz i dowolne przyprawy
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • Składniki na zupę:
  • włoszczyzna
  • garść czerwonej soczewicy
  • kawałki surowej lub pieczonej dyni ( ja mam zapas w woreczkach w zamrażalniku – wyciągam 1 woreczek strunowy zamrożonej dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • śmietanka 30%- mały kubeczek
  • 1 łyżka mąki
  • kurkuma dla koloru i smaku-szczypta
  • natka pietruszki lub koperek zielony
  • liść laurowy
  • parę ziaren ziela angielskiego

    Wykonanie:
    Do mięsa mielonego wbić jajo, dać odciśnięte z wody lub mleka pieczywo, sól, pieprz i dowolne przyprawy. Dobrze wymieszać tak by farsz zrobił się kleisty  i mokrymi rękoma formować małe klopsiki wrzucając je do woreczka z mąką. Omącone klopsy lekko otrzepać z tej mąki i wrzucać do gotującej się osolonej wody w garnku na zupę. Dodać liść laurowy i kulki ziela angielskiego. Do gotujących się klopsów dorzucić opłukane ziarna soczewicy, pokrojoną w drobną kostkę włoszczyznę, zmiażdżone ząbki czosnku, dynię i wszystko gotować do miękkości. W kubku rozmieszać śmietanę z mąką, kurkumą i dolaną gorącą zupą. Taką  zawartość kubka wlać do gotującej się zupy i mieszaC by nie było grudek. Na końcu dosmaczyć solą i pieprzem oraz posypać drobno pokrojonym koperkiem  lub natką pietruszki. Rozlać na talerze tak by klops był na każdym z nich.  Smacznego !
    Uwaga!
    Nadmiar klopsów można wyciągnąć z zupy, odłożyć na bok i z ich udziałem zrobić na wieczór lub na drugi dzień obiad     ( patrz przepis: makaron z klosikami w sosie ketchupowym).

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx