Od nadmiaru kefiru jeszcze nikt nie umarł. Takie powiedzenie stosuję gdy domownicy narzekają, że stale stoi w lodówce. A przecież z jego udziałem można wyczarować cuda kulinarne. Ja w swoim blogu już załączyłam przepisy na przykład na:
Ciasto kakaowe na kefirze jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczą dwa naczynia i drewniana łyżka albo szpatułka do wymieszania jego składników.
- Składniki na ciasto kakaowe:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 szkl. kefiru
- 2 szkl cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jaja
Wykonanie:
do kefiru wsypać sodę i dobrze wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę, wymieszać ją z kakałem, cukrem i rozbełtanymi jajami. Dobrze wszystko wymieszać, dodać do tej mieszanki kefir wymieszany z sodą i ponownie wymieszać. Przygotować keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i wlane ciasto do keksówki piec ok 50 min góra-dół. Do suchego patyczka. Smacznego!