Kakaowe ciasto na kefirze

Od nadmiaru kefiru jeszcze nikt nie umarł. Takie powiedzenie stosuję gdy domownicy narzekają, że stale stoi w lodówce. A przecież z jego udziałem można wyczarować cuda kulinarne. Ja w swoim blogu już załączyłam przepisy na przykład na:

Racuszki na kefirze

Naleśniki na kefirze

Racuchy drożdżowe z jabłkami i kefirem

Kurczak w kefirze

Domowy serek ziołowy

Mizeria

Ciasto kakaowe na kefirze jest bardzo proste do zrobienia. Wystarczą dwa naczynia i drewniana łyżka albo szpatułka do wymieszania jego składników.

  • Składniki na ciasto kakaowe:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. kefiru
  • 2 szkl cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jaja

Wykonanie:
do kefiru wsypać sodę i dobrze wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę, wymieszać ją z kakałem, cukrem i rozbełtanymi jajami. Dobrze wszystko wymieszać, dodać do tej mieszanki kefir wymieszany z sodą i ponownie wymieszać. Przygotować keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i wlane ciasto do keksówki piec ok 50 min góra-dół. Do suchego patyczka. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx