Kartoflanka z grzybami

Na zimne i pochmurne dni proponuję taką zupę. Aromatyczna, smaczna i sycąca. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 część dowolnego mięsa ( ja miałam porcję rosołową)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 duże ziemniaki
  • garść grzybów leśnych( u mnie kurki)
  • sól i pieprz
  • 1 mała śmietana 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • zielony koperek
  • szczypta chili i kurkumy
  • olej do smażenia
  • 1 włoszczyzna

Wykonanie:
Do osolonej wody włożyć oczyszczoną i umytą porcję mięsa. Gotować zdejmując powstałe szumy. Warzywa obrać , pokroić drobno i wrzucić do gotującego się mięsa.  Wszystko gotować do miękkości mięsa. Na oleju zeszklić cebulkę i czosnek drobno pokrojony oraz wrzucić i przesmażyć oczyszczone grzyby. Smażyć co chwilę mieszając ok 15 minut. Po czym zawartość patelni przełożyć do gotującej się zupy. chwilę jeszcze wszystko podgotować , przyprawić solą, pieprzem, chili i kurkumą. Zaciągnąć zmieszaną śmietanką z mąką i wlać do gotującej się zupy. Całośc przyprószyć drobno pokrojonym zielonym koperkiem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx