Wypróbowałam już wiele przepisów na kaszę gotowaną na sypko i ten wydaje mi się najlepszy. Spróbujcie ,zróbcie i oceńcie czy jest dobry?
- Składniki:
- 1,5 szkl. kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżka soli
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kaszę wysypać na gęste sito i przelać ją wrzątkiem. Przełożyć do miski i gdy wystygnie wbić do niej surowe rozmącone jajko. Dobrze wymieszać i odstawić na ok. 30 minut. Można po 15 min czekania ją ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i do niego wsypać kaszę. Smażyć ją na małym ogniu mieszając ok 2 min. Zalać wrzątkiem i dodać sól. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok. 30 min. Uważać , by kaszę nie przypalić. Jest bardzo smaczna, każde ziarenko osobno. Doskonała np. z gulaszem z żołądków drobiowych. Nadmiar kaszy przechowuję w szklanym pojemniku w lodówce i wykorzystuję jako składnik do innych potraw. Polecam!