Miałam ochotę na potrawę z użyciem kaszy perłowej. Pokombinowałam i wyszło pysznie. Polecam!
- Składniki:
- 1 szkl. kaszy perłowej
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- olej do smażenia
- po 1/4 łyżeczki: ziół prowansalskich i lubczyku
- sól i pieprz
- 1 puszka mleczka kokosowego ( nie masz to zastąp śmietaną)
- ser żółty tarty do posypania
Wykonanie:
Kaszę umyć, odcedzić i ugotować w 3 szkl. osolonej wody do miękkości.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na dowolne kawałki i natrzeć ziołami oraz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć kawałki piersi z kurczaka, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę czerwoną. Chwilę wszystko podsmażyć, dodać pomidory wraz z syropem z puszki. Dusić do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, dodać mleczko kokosowe lub śmietanę, posmakować i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać i serwować kaszotto na talerze, jeszcze gorące posypać tartym żółtym serem. Smacznego!