Klasztorne ogórki kiszone

Klasztorne ogórki kiszone

Klasztorne ogórki kiszone

Przepis pochodzi z książki Z. Nowaka „Klasztorna spiżarnia zdrowia”. Ogórki kiszę „od zawsze” tzn. od początku mojej pasji gotowania. Składniki jakie wkłada się do słoja pozostają takie same co w moim przepisie na kiszone ogórki jednak zmienia się sposób ich kwaszenia. Siostra Aniela kwasi je wg starej klasztornej zasady, którą Wam zdradzę w wykonaniu tych twardych, soczystych i niezwykle aromatycznych ogórków z których po ukiszeniu można zrobić cuda. Z utartych na tarce przygotować zupę ogórkową lub dodawać do innych zup jarzynowych, natomiast pokrojone w kostkę stanowić będą bazę do różnych sałatek warzywnych czy surówek np. w połączeniu z kapustą pekińską, marchewką i jabłkiem. A całe ogórasy warto jeść do dań mięsnych czy przygryzać do piwka.  Natomiast kwas powstały podczas ich kiszenia można pić przy objawach przejedzenia, mdłości lub braku apetytu (nie zaleca się go tylko nadciśnieniowcom z uwagi na zawartość soli).

 

  • Składniki:
  • ogórki średniej wielkości najlepiej gruntowe
  • liście porzeczki czarnej, wiśni lub dębu
  • kwitnące pędy kopru ogrodowego
  • korzenie chrzanu
  • czosnek
  • do zalewy na 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody przeznaczyć 3 dag soli kamiennej niejodowanej (jak kto woli bardziej słone może być 5 dag tej soli) – ja daję 1 łyżkę stołową

 

Wykonanie:
Ogórki umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny (zapobiegnie to ubywaniu wody w słoikach).
Wkładać je pionowo do dobrze wyparzonych słoi. Na dno każdego dać kilka liści porzeczki czarnej, wiśni lub dębu. Kawałki kwitnącego kopru, obranego korzenia chrzanu i 1-2 przekrojonych na pół ząbków czosnku.  W przegotowanej wodzie starannie rozpuścić sól kamienną. Zimną zalewą zalać ogórki (nie do pełna!). Musi być ok. 2 cm przestrzeni, bo w czasie fermentacji zacznie z nich wypływać woda. Słoiki zostawić w ciepłym pomieszczeniu na 7 dni. Jeśli ubędzie zalewy dolać przegotowaną wodę lekko pocukrzoną szczyptą cukru co przyspieszy proces fermentacji. Po wstępnej fermentacji przenieść do suchego i chłodnego pomieszczenia. Smacznego!

klasztorne ogórki kiszone

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx