Klopsy w pomidorach z kalafiorem i brokułem

Danie obiadowe lub kolacyjne. Pyszne , w miarę szybkie w wykonaniu i na pewno smaczne. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 bułka namoczona w wodzie
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsów
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia
  • przyprawa kebab-gyros
  • 3 mięsiste pomidory
  • bazylia świeża lub suszona
  • śmietana 30% 1 kubeczek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • koperek do posypania
  • 1 kalafior
  • 1 mały brokuł

Wykonanie:
Mięso  przełożyć do miski, dodać jajko surowe, odciśniętą z wody bułkę i przyprawy. Wymieszać i mokrymi rękoma uformować z nich klopsy obtaczając je w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim klopsy z każdej strony. podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Pomidory przelać wrzątkiem, obrać ze skórki  i drobno pokrojone wrzucić do klopsów. kalafior i brokuł umyć i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić, podzielić na porcje i ponakładać na talerze. Do duszonych klopsów dolać rozmąconą śmietanę z powstałym gorącym sosem i śmietaną. Dodać przyprawy do smaku, chwilę podgotować do uzyskania żądanej gęstości sosu. Podawać z kaszą, makaronem, gotowanymi ziemniakami z wody lub ryżem. Po przełożeniu na talerze wszystko posypać drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx