Lubię dania z mięsa mielonego. dzisiaj wymyśliłam takie oto klopsiki. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego ( drobiowe, wieprzowe, wołowe, mieszane) jakie masz w domu
- 1 kromka czerstwego chleba
- 1 jajo
- 1 op. mini mozzarelli – kuleczki w zalewie
- sól i pieprz
- dowolne przyprawy: ja dałam suszoną macierzankę, lubczyk
- mąka do obtoczenia klopsików
- olej do smażenia
- składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- śmietana mała 30 %
- 1 łyżka mąki
- sól i pieprz
- natka pietruszki lub zielony koperek do posypania całości
Wykonanie klopsów:
Mięso łączymy z uprzednio wymoczonym w wodzie i odciśniętym z niej chlebem. dodajemy jajko, sól , pieprz, dowolne przyprawy i dokładnie wyrabiamy ręką masę mięsną az stanie się kleista. Kładziemy na dłoń porcję mięsa, robimy mały placuszek a w środek wkładamy po 1 kuleczce mini mozzarelli uprzednio przelanej z zalewy na sicie. zlepiamy zgrabny klopsik i obtaczamy go w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano klopsiki z każdej strony, potem zalewamy je odrobiną wody wrzącej i dusimy ok 10 min. Potem dolewamy zblendowane z koncentratem pomidorowym pomidory z puszki. Śmietankę łączymy w kubku z wymieszaną mąką i odrobiną wywaru pomidorowego z patelni. Całość wlewamy na patelnię do klopsów mieszając by nie było grudek. chwilę dusimy do zredukowania i zagęszczenia sosu. Do smaku dodajemy sól i pieprz i całe danie posypujemy zieleniną. można podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem. Smacznego!