Kolorowa zupa
- Składniki:
- 1 szklanka przetartego miąższu z dyni
- 2 marchwie przetarte na tarce o grubych oczkach
- 1 puszka pomidorów konserwowych (mogą być 4 pomidory bez skórki)
- 1 batat (słodki ziemniak)
- 1 cebula
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 puszka mleczka kokosowego (opcjonalnie, jak nie ma to zupa też wyjdzie)
- szczypta imbiru
- szczypta curry
- szczypta nasion kolendry
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- sok z 1 cytryny
- ziarna sezamu
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia
Wykonanie:
Przetarte warzywa przesmażyć na oliwie i dodać pomidory. Zalać to wodą ok. 2 litry. Następnie całość zagotować, dodać soczewicę i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Jeżeli mamy mleczko kokosowe to można je dodać, następnie gotujemy jeszcze przez chwilę. Na talerzu posypujemy ziarnami sezamu, również można ozdobić listkami bazylii.
Smacznego 🙂