Kurczak w curry
Przepis podpatrzony z programu Masterchef Junior. Kurczaka podałam z risotto, pomidorami i ogórkami małosolnymi na obiad. Polecam!
- Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 ananas z puszki
- 1 cebula do kurczaka i 1 cebula do risotto
- torebka ryżu do risotto
- imbir suszony, mielony pieprz, sól do smaku
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szklanka bulionu warzywnego do risotto
- 30 ml białego wina do risotto
- olej lub oliwa do risotto
- tarty ser żółty ok 10 dag
Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Zrobić marynatę: imbir, sól, pieprz, curry,1/2 szkl oliwy wymieszać i w to włożyć kawałki kurczaka. Dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować risotto. 1 cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy lub oleju. Następnie do tego dodać suchy ryż (przeciąć torebkę i go wysypać). Wymieszać i wlać w to białe wino. Odczekać aż odparuje i wtedy dolać pół szklanki bulionu warzywnego. Po wchłonięciu bulionu wlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego (reszta która została). Mieszać, dusić parę minut. Na końcu posolić i dodać mielony pieprz do smaku. posypać żółtym tartym serem. Wymieszać i wyłączyć oraz przykryć pokrywką.
Z lodówki wyjąć zamarynowane kawałki kurczaka. Na patelni na maśle klarowanym szklimy 1 cebulę drobno pokrojoną i kawałki odsączonego z zalewy ananasa. Po 5 minutach dodajemy do tego zamarynowanego kurczaka z marynatą. Dusimy całość ok. 15 minut obracając kawałki kurczaka. Tuż przed podaniem na talerze wymieszamy kurczaka z risottem. Smacznego!