Kurczak w curry

Kurczak w curry

Kurczak w curry

 

Przepis podpatrzony z programu Masterchef Junior. Kurczaka podałam z risotto, pomidorami i ogórkami małosolnymi na obiad. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 ananas z puszki
  • 1 cebula do kurczaka i 1 cebula do risotto
  • torebka ryżu do risotto
  • imbir suszony, mielony pieprz, sól do smaku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego do risotto
  • 30 ml białego wina do risotto
  • olej lub oliwa do risotto
  • tarty ser żółty ok 10 dag

 

Wykonanie:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Zrobić marynatę: imbir, sól, pieprz, curry,1/2 szkl oliwy wymieszać i w to włożyć kawałki kurczaka. Dobrze wymieszać i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować risotto. 1 cebulę drobno posiekać i podsmażyć na odrobinie oliwy lub oleju. Następnie do tego dodać suchy ryż (przeciąć torebkę i go wysypać). Wymieszać i wlać w to białe wino. Odczekać aż odparuje i wtedy dolać pół szklanki bulionu warzywnego. Po wchłonięciu bulionu wlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego (reszta która została). Mieszać, dusić parę minut. Na końcu posolić i dodać mielony pieprz do smaku. posypać żółtym tartym serem. Wymieszać i wyłączyć oraz przykryć pokrywką.

Z lodówki wyjąć zamarynowane kawałki kurczaka. Na patelni na maśle klarowanym szklimy 1 cebulę drobno pokrojoną i kawałki odsączonego z zalewy ananasa. Po 5 minutach dodajemy do tego zamarynowanego kurczaka z marynatą. Dusimy całość ok. 15 minut obracając kawałki kurczaka. Tuż przed podaniem na talerze wymieszamy kurczaka z risottem. Smacznego!

 

Kurczak w curry

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx