Kurki w sosie śmietanowo-sojowym

Jesień to czas grzybów, aromatycznych i smacznych,które możemy jeść z ziemniakami lub pieczywem. Smakosze kasz lubią ją jeść z grzybkami. Dzisiaj proponuję złociste grzybki kurki niech zagoszczą na Waszych talerzach. Smacznego!

  • Składniki:
  • 2 garście kurek
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. bulionu lub przegotowanej wody
  • 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • sól do smaku
  • 1 łyżka zimnego masła

Wykonanie:

Do miski z lekko osoloną wodą wkładamy kurki i co jakiś czas je przemieszamy ręką aby odpadł z nich piasek i igliwie . Tymczasem obieramy czosnek i cebulę, drobno kroimy i szklimy na oleju. Umyte kurki odsączamy na sicie i osuszamy na ręczniku papierowym , dodajemy do patelni z cebulką i czosnkiem. Przesmażamy je krótko, dolewamy bulion lub wodę i dusimy do miękkości kurek. Dodajemy sos sojowy i śmietanę i zimne masło. Gotujemy do zagęstnienia sosu, który zrobi nam się aksamitny. Ponieważ sos sojowy jest słony, musimy spróbować czy trzeba go  jeszcze dosolić , czy nie. Polecam !

kurki
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx