Jesień to czas grzybów, aromatycznych i smacznych,które możemy jeść z ziemniakami lub pieczywem. Smakosze kasz lubią ją jeść z grzybkami. Dzisiaj proponuję złociste grzybki kurki niech zagoszczą na Waszych talerzach. Smacznego!
- Składniki:
- 2 garście kurek
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. bulionu lub przegotowanej wody
- 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 szkl. śmietany 30%
- sól do smaku
- 1 łyżka zimnego masła
Wykonanie:
Do miski z lekko osoloną wodą wkładamy kurki i co jakiś czas je przemieszamy ręką aby odpadł z nich piasek i igliwie . Tymczasem obieramy czosnek i cebulę, drobno kroimy i szklimy na oleju. Umyte kurki odsączamy na sicie i osuszamy na ręczniku papierowym , dodajemy do patelni z cebulką i czosnkiem. Przesmażamy je krótko, dolewamy bulion lub wodę i dusimy do miękkości kurek. Dodajemy sos sojowy i śmietanę i zimne masło. Gotujemy do zagęstnienia sosu, który zrobi nam się aksamitny. Ponieważ sos sojowy jest słony, musimy spróbować czy trzeba go jeszcze dosolić , czy nie. Polecam !