Wychodzi wysoki, puszysty i chrupki dzięki kruszonce. Warunek jest tylko jeden: składniki placka muszą mieć temperaturę pokojową. Nawet miksera nie potrzebujesz. Wystarczy przygotować 2 miski: jedną na składniki suche, drugą na składniki mokre i potem łyżką wmieszasz do suchych składników mokre i ciasto będzie gotowe. Zatem do dzieła!
- Składniki na ciasto:
- 250 ml maślanki
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 3 jaja
- 500 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki z czubkiem proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- Składniki na kruszonkę:
- 170 g mąki pszennej
- 140 g cukru
- 100 g masła
- Dodatkowo:
- 500 g dowolnych owoców sezonowych ( ja miałam truskawki)
Wykonanie ciasta:
W jednej misce wymieszać ze sobą składniki mokre: maślankę, olej i rozbełtane całe jaja. W drugiej misce rozmieszać ze sobą składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukry. Do składników suchych wlewamy składniki mokre. Całość dokładnie musimy rozmieszać najlepiej łyżką drewnianą lub łopatką. Całość wykładamy na standardową blachę do ciasta wyłożoną papierem do pieczenia. Owoce myjemy , osuszamy i obtaczamy w cukrze. Nakładamy na surowe ciasto.
Wykonanie kruszonki:
Z podanych składników ( mąka, cukier i wiórki masła) za pomocą palców rozcieramy i robimy kruszonkę, którą posypujemy równomiernie na całej powierzchni nasz placek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 50 minut. Dla pewności jeszcze przed wyciągnięciem placka robimy próbę suchego patyczka i gotowe. Studzimy na kratce. Smacznego!