Bardzo lubię dynię i grzyby z lasu więc przepis Ewy Wachowicz wykorzystałam w 100%. Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg dowolnej kiełbasy ( u mnie krucha z gęsiną)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 cukinie
- 1/2 małej dyni lub ćwiartka większej
- 1/2 kg grzybów leśnych mrożonych lub świeżych( mogą być pieczarki)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta lub zielona
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 4 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, kurkumy, majeranku
- sól i pieprz do smakuWykonanie:
W garnku z grubszym dnem rozgrzać olej i na nim zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, potem cząstki kiełbasy i czosnku. Chwilę przesmażyć i do tego dorzucić obraną i pokrojoną w grubszą ko0stkę: dynię, paprykę i grzyby. dusić a potem podlać zawartością puszki z pomidorami oraz dorzucić pokrojoną w grubszą kostkę cukinię. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Po czym dodać sól , pieprz i przyprawy. Leczo smakuje na ciepło i zimno. Ewa Wachowicz dodatkowo je dekoruje pestkami dyni i gałązkami tymianku. Smacznego!Leczo na kluseczkach twarogowych



