Leczo z dynią i leśnymi grzybami

Bardzo lubię dynię i grzyby z lasu więc przepis  Ewy Wachowicz wykorzystałam w 100%. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 kg dowolnej kiełbasy ( u mnie krucha z gęsiną)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 1/2 małej dyni lub ćwiartka większej
  • 1/2 kg grzybów leśnych mrożonych lub świeżych( mogą być pieczarki)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 4 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, kurkumy, majeranku
  • sól i pieprz do smakuWykonanie:
    W garnku z grubszym dnem rozgrzać olej i na nim zeszklić pokrojoną w piórka cebulę, potem cząstki kiełbasy i czosnku. Chwilę przesmażyć i do tego dorzucić obraną i pokrojoną w grubszą ko0stkę: dynię, paprykę i grzyby. dusić  a potem podlać zawartością puszki z pomidorami oraz dorzucić pokrojoną w grubszą kostkę cukinię. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić do miękkości. Po czym dodać sól , pieprz i przyprawy. Leczo smakuje na ciepło i zimno. Ewa Wachowicz dodatkowo je dekoruje pestkami dyni i gałązkami tymianku. Smacznego!

    Leczo na kluseczkach twarogowych

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx