Mazurek -ciasto wielkanocne, powinno cieszyć w czasie świąt oko i podniebienie. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 450 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody
- 250 g margaryny ,,Kasia”
- 4 łyżki mleka
- Składniki dodatkowe:
- 1 słoik gęstych powideł morelowych( jak nie masz mogą być śliwkowe)
- 1 puszka kajmaku adwokatowego
- 3/4 kostki masła
- suszone owoce: morela, żurawina, rodzynki, płatki migdałów….
Wykonanie:
Obrać ugotowane jajka, wyciągnąć żółtka i zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach. Resztę składników( oprócz ugotowanych białek- przydadzą się na sałatkę) -zagnieść. Na końcu do masy dodać starte żółtka i jeszcze raz zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je na gr. pół cm na kształt dużego jaja. Z resztek ciasta wykulać wałki, które zaplatamy w warkocz. Obkładamy nim krawędzie naszego jaja, dolepiając brzegi tak jak dociska się pierogi. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, dół, góra do 180 stopni C na złoto. Studzimy, następnie wierzch smarujemy powidłami a na nich rozsmarowujemy masę kajmakową. Na wierzchu układamy dowolne wzory z tego czym dysponujemy: suszone morele, żurawina, rodzynki, płatki migdałowe itp. Smacznego! Przechowujemy w lodówce.