Przepis na mleczną kanapkę wyszukałam w internecie na jednej z grup kulinarnych. Upiekłam ją z żurawiną i skórką kandyzowaną pomarańczową. Kanapka w smaku przypomina sernik lwowski , jest bez spodu ale za to na wierzchu ma polewę czekoladową. Smaczna, polecam!
- Składniki na masę serową:
- 3 jaja
- 1 łyżka cukru waniliowego( ja mieszam w słoiku zwykły cukier z przekrojoną wzdłuż laską wanilii i od czasu do czasu potrząsam zakręconym słoikiem- domowy cukier waniliowy)
- 1 wiaderko serka sernikowego
- 1 cytryna
- 150 g cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej
- 100 g żurawiny ( mogą być rodzynki)
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- ekstrakt waniliowy( w małej buteleczce mam spirytus z laską wanilii- domowy ekstrakt waniliowy)
- Składniki na polewę:
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru pudru
- dowolna posypka
Wykonanie masy serowej:
Do misy miksera wkładamy ser z wiaderka i miksujemy z cukrami dodając stopniowo po 1 jajku. Potem wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Wyłączamy robot. Do misy wsypujemy skórkę z pomarańczy, sok z cytryny, kilka kropel ekstraktu waniliowego i żurawinę wcześniej wymoczoną we wrzątku i przecedzoną na sicie. Delikatnie wszystko mieszamy łyżką i przelewamy do kwadratowej formy. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 min. po upieczeniu pozostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier uzyskując gładką konsystencję. dodać śmietanę i kakao. Polewa ma się lekko zagotować a nie wrzeć!!! Ciepłą wlewamy na upieczony sernik i posypujemy dowolną posypką. Najlepszy jest na drugi dzień.Smacznego!