Na pewno każdy z Was zna blok z dzieciństwa ciemny kakaowy z zatopionymi w nim bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. Dziś dla odmiany proponuję blok biały z tym samym w środku ale mleczny od dużej ilości roztopionego w nim mleka w proszku. Nawet Ci którzy mleka nie lubią chętnie schrupią ten biały deser do kawki czy herbatki. Polecam, mało pracy a deser starczy dla całej rodzinki, bowiem kroi go się na plastry i podaje najlepiej na ciemnym deserowym talerzu, żeby podkreślić jego piękno. Smacznego!
- Składniki:
- 350 g mleka w proszku
- 150 g masła
- 150 ml. wody
- 125 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- mieszanka keksowa ok. 200 g ( rodzynki, orzechy, suszone owoce, płatki migdałów itp.)
Wykonanie:
Do rondelka wkładamy odważone masło, wlewamy wodę i cukry. Zagotowujemy, mieszamy i wyłączamy.Do gorącego wsypujemy stopniowo mleko w proszku ciągle mieszając aż uzyskamy gęstą mleczną konsystencję. W misce rozkruszamy na dowolnej wielkości kawałki herbatników i dodajemy mieszankę bakalii. Do tego wlewamy gorący roztwór mleczny i wszystko dokładnie mieszamy. Keksową foremkę wyściełamy folią spożywczą, na jej dno wysypujemy troszeczkę bakalii ( będzie to wierzch) ,a następnie wszystko wykładamy masą mleczną z bakaliami i herbatnikami. Dobrze ubijamy foremkę, wyrównujemy i zimną wstawiamy do lodówki. Blok szybko tężeje i po godzinie daje już się wyjąć z foremki. Przewracamy go do góry dnem i mamy biały blok z zatopionymi bakaliami. Smacznego!
Porada: jeżeli masz ochotę na blok czekoladowy szukaj przepisu w blogu. Dziękuję i zapraszam!