Smaczna, krucha kapusta będzie już gotowa zanim zdążą Wam się ugotować wcześniej wstawione ziemniaki do obiadu. Robi się ją błyskawicznie, a słodko-kwaśna młoda kapustka urozmaici niejeden obiad. Spróbujcie a na pewno będziecie chcieli ją zrobić jeszcze raz! Przepis mojej mamy o nazwie kapusty- ,, na krótko”.
- Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- zielony koperek
Wykonanie:
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i drobno poszatkować. Na dno garnka włożyć masło, roztopić je na małym ogniu i wrzucić do niego poszatkowaną kapustę. Podgotować 3 min ciągle mieszając. Wlać sok z cytryny i dalej mieszając gotować jeszcze 2 min. Wyłączyć, posolić , posłodzić i dodać świeżo mielony pieprz do smaku. Jeszcze raz wymieszać i gotowe. Miękka, chrupiąca słodko-kwaśna kapustka obok ziemniaków i np. mięsa lub ryby stworzy Ci obiad jak u mamy. Polecam!