Przepis z kartki z kalendarza. Wyszedł wilgotny i smaczny. Polecam na blaszkę kwadratową.
- Składniki na ciasto:
- 120 g masła
- 200 g cukru
- 250 ml mleka
- 60 g kakao
- 3 jaja
- 150 g powideł śliwkowych
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- Składniki na polewę i do ozdoby:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 łyżki mleka
- beziki
Wykonanie ciasta:
W rondelku rozpuścić masło, cukier, mleko i kakao. Masę wystudzić. Przelać ją do misy robota , dodać żółtka oraz powidła. Wymieszać i zm8iksować z mąką przesianą ze sodą. białka osobno ubić ze szczypta soli i delikatnie już łyżką wmieszać je do ciasta. Jednolite ciasto przełożyć do formy z papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do180 stopni C Wykonanie polewy:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dolewając do niej mleko. Płynna gorącą polewą o jednolitej konsystencji polewamy powierzchnię całego ciasta. Na to nakładamy beziki. Smacznego !