Murzynek z powidłami

Przepis z kartki z kalendarza. Wyszedł wilgotny i smaczny. Polecam na blaszkę kwadratową.

  • Składniki na ciasto:
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 60 g kakao
  • 3 jaja
  • 150 g powideł śliwkowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Składniki na polewę i do ozdoby:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • beziki

Wykonanie ciasta:

W rondelku rozpuścić masło, cukier, mleko i kakao. Masę wystudzić. Przelać ją do misy robota , dodać żółtka oraz powidła. Wymieszać i zm8iksować z mąką przesianą ze sodą. białka osobno ubić ze szczypta soli i delikatnie już łyżką wmieszać je do ciasta. Jednolite ciasto przełożyć do formy z papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do180 stopni C Wykonanie polewy:
W kąpieli wodnej  rozpuszczamy czekoladę dolewając do niej mleko. Płynna gorącą polewą o jednolitej konsystencji polewamy powierzchnię całego ciasta. Na to nakładamy beziki. Smacznego !

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx