Mus jabłkowy z anyżem, rodzynkami i wanilią

Jesień dała mi w darze sporo jabłek i ich nadmiar staram się wykorzystać zamykając swe skarby w słoiki. Pomysł na taki mus zrodził się z myślą o zbliżających świętach. Ażeby pachniało nam również na talerzu wymyśliłam oto taki mus jabłkowy, który wykorzystam do deserów, naleśników , ryżu zapiekanego czy ciast. Polecam!

  • Składniki:
  • 5 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • kilka gwiazdek  anyżu
  • duża garść rodzynek
  • laska wanilii
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać , wyciąć gniazda nasienne i starkować je na tarce o dużych oczkach ( ja to robiłam tarką elektryczną). Przełożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Smażyć na wolnym ogniu tak długo aż zrobi się mus. W trakcie przesmażania jabłek dodaję gwiazdy anyżu, laskę wanilii i rodzynki, które przedtem przelewam wrzątkiem.  Kiedy uznam, ze mam już pożądaną konsystencję musu wówczas gorący przekładam do wyparzonych słoików , szczelnie zakręcam i przykrywam kocem( sucha pasteryzacja). Potem wystudzone przenoszę w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx