Jesień dała mi w darze sporo jabłek i ich nadmiar staram się wykorzystać zamykając swe skarby w słoiki. Pomysł na taki mus zrodził się z myślą o zbliżających świętach. Ażeby pachniało nam również na talerzu wymyśliłam oto taki mus jabłkowy, który wykorzystam do deserów, naleśników , ryżu zapiekanego czy ciast. Polecam!
- Składniki:
- 5 kg jabłek
- 1 kg cukru
- kilka gwiazdek anyżu
- duża garść rodzynek
- laska wanilii
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać , wyciąć gniazda nasienne i starkować je na tarce o dużych oczkach ( ja to robiłam tarką elektryczną). Przełożyć do garnka o grubym dnie, zasypać cukrem i polać sokiem z cytryny. Smażyć na wolnym ogniu tak długo aż zrobi się mus. W trakcie przesmażania jabłek dodaję gwiazdy anyżu, laskę wanilii i rodzynki, które przedtem przelewam wrzątkiem. Kiedy uznam, ze mam już pożądaną konsystencję musu wówczas gorący przekładam do wyparzonych słoików , szczelnie zakręcam i przykrywam kocem( sucha pasteryzacja). Potem wystudzone przenoszę w chłodne miejsce. Smacznego!