Niezawodne korniszony

Korniszony

Niezawodne korniszony

 

Przepis od lat stosowany w mojej rodzinie. Niezawodne i smaczne ogórki korniszony do sałatek, do bezpośredniego jedzenia. Jak kto lubi!

 

  • Składniki na 1 słoik litrowy:
  • małe ogórki surowe (ile się zmieści w słoju)
  • 1 marchew
  • 1 chrzan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 baldachimy kopru z łodygami
  • 8 ziarenek czarnego pieprzu
  • gorczyca biała – kilka ziaren
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
    Zalewa na 4 słoiki 1 litrowe:
  • 1,5 litra wody
  • 250 ml octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli

 

Wykonanie:
Na dno słoika kładę gorczycę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, na to: kilka plasterków marchwi surowej, 2 ząbki czosnku przekrojonego na pół i baldachim kopru. Między to upycham ogórki surowe, chrzan i liście laurowe z pozostałymi plastrami marchwi. Składniki zalewy zagotowuję i gorącą zalewam słój. Pasteryzuję ok 15 minut.
Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx