Ogórki po grecku

Pyszne aromatyczne ogórki z łagodnym, słodkawym posmakiem na zimę wg przepisu klasztornego siostry Marii-polecam!

  • Składniki:
  • równej wielkości ogórki
  • cebula
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • biała część pora
  • liście selera
  • ziarnisty pieprz
  • ziele angielskie
  • nasiona gorczycy
  • sól
    Zalewa:
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki octu 10%

Wykonanie:
Ogórki umyć i odsączyć na sicie. Wraz ze skórką pokroić na ćwiartki, posolić do smaku i pozostawić na 3 godz. Pozostałe warzywa obrać, umyć i pokroić w plastry.  Do wyparzonych słoi wkładać : ćwiartki ogórka, 2 małe liście selera, równą ilość:  plastrów cebuli,marchwi, pietruszki i pora oraz po pół łyżeczki nasion gorczycy i po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego na słój. W garnku zagotować wodę z cukrem i octem i wyłączyć. Ostudzoną zalewa zalać ogórki z dodatkami. Pasteryzować 7 minut i szybko schłodzić.
Siostra Maria radzi ażeby pasteryzacja była w temp. do 90 stopni C i krótka, bo ogórki wskutek za długiej pasteryzacji mogą być miękkie.
Tak  przygotowane -stanowią dodatek do mięs, a po posiekaniu są bazą do sporządzania różnych surówek czy sałatek. Smacznego!

ogórki po grecku

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx