Omlet biszkoptowy z cukinią

Zrobiłam omlet z cukinią, bo miałam jej połowę  akurat w domu i zastanawiałam się co nowego z niej zrobić. A, że kiedyś robiłam taki omlet z jabłkami to spróbowałam dzisiaj zrobić go z innym składem. Wyszło pyszniutko, wszystko znikło z talerzy. Może być na kolację lub jako drugie danie po zupie na obiad. Polecam!

  • Składniki:
  • 1/2 cukinii
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • 1 duże jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki jaką chcecie ( ja dałam pszennej)
  • sól i pieprz do smaku
  • kleks jogurtu naturalnego lub śmietany
  • natka pietruszki
  •  pomidorki koktajlowe

Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, pokroić na mniejsze części. Cebulę obrać i też pokroić na mniejsze kawałki. Razem z cukinią przesmażyć na oleju. Posypać solą i pieprzem, pomieszać. Z jajka oddzielić żółtko od białka. Osobno ubić na sztywno białko ze szczyptą soli. Żółtko połączyć z mąką i 1 łyżką wody. Wymieszać. Potem stopniowo do rozmieszanego żółtka dodawać po łyżce ubitej piany, delikatnie całość mieszając. Tak przygotowaną masę omletową wlać na przesmażoną cukinię z cebulką. Przykryć pokrywką i na małym ogniu trzymać ok 3 min aż ciasto urośnie. Zdjąć pokrywkę, nałożyć na patelnię duży głęboki talerz i całą patelnię z zawartością przekręcić na drugą stronę tak by spód upieczonego omleta był na wierzchu talerza. Teraz ostrożnie przełożyć jego zawartość na patelnię. Znowu przykryć patelnią i dosłownie na minutkę, dwie przysmażyć jej zawartość. Omleta wyciągamy na talerz, dzielimy na 2 porcje dla 2 osób. Na każdej porcji zostawiamy kleks jogurtu i pomidorki koktajlowe. Całość przyprószamy drobno pokrojoną natką pietruszki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx