Nastał czas młodej kapusty, która jest teraz tania i wszędzie dostępna. Jeżeli została Ci jej mała ilość możesz zrobić to danie. Może być na śniadanie lub kolację. Jak kto woli. Polecam, przepis zaczerpnięty z jednej z grup kulinarnych. ciekawy smak omleta, taki letni. Spróbujcie czy Wam posmakuje.
- Składniki na 1 dużą sztukę:
- 4 jaja
- kawałek młodej kapusty
- olej
- 1 cebula
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. posolić , odstawić na chwilę i wycisnąć z niej sok. Rozgrzać na patelni olej i na nim podsmażyć krótko kapustę, dodać drobno pokrojoną cebulkę i po chwili dodać do niej zioła i pieprz oraz wlać rozbełtane jaja. Przykryć pokrywką i smażyć do ścięcia się jajek. Można na talerzu posypać szczypiorkiem czy jeść z kleksem ketchupu. Smacznego!