Prosta w wykonaniu, mało składników a jaka zdrowa i smaczna. Na kanapki, jako farsz do naleśników lub z uwagi na piękny zielony kolor nadaje się też jako farsz do jajek. Polecam!
- Składniki:
- 1 brokuł
- 1 ser sałatkowy ( 200 g)
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 op. zielonej czubricy ( jak nie masz to daj np. bazylię lub zioła prowansalskie
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 łyżki oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Brokuł umyć, obciąć i podzielić na różyczki. Wrzucić do osolonej wrzącej wody z kilkoma kroplami soku z cytryny. Gotować ok 10 min. Odlać wodę i odcedzić na sicie. Przełożyć do miski. Rozetrzeć widelcem na pastę, dodać ser sałatkowy, znowu wszystko widelcem rozetrzeć. W osobnej miseczce rozmieszać ze sobą kurkumę, jogurt, oliwę, zioła,sól i pieprz do smaku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Połączyć zawartość miseczki z pastą, dobrze wymieszać, ewentualnie dosmaczyć jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!