Pasta rybna
Pasta rybna na chleb, można ją zrobić z dowolnej ryby wędzonej pozbawionej skóry i ości. Świetnie smakuje na pieczywie z kleksem ketchupu. Jest wspaniałym pomysłem na przemycenie nielubianej ryby dzieciom.
- Składniki:
- 1 ryba wędzona może być pstrąg, makrela, halibut… jaką macie w lodówce
- majonez najlepiej domowej roboty (Przepis na majonez) – ilość zależy od wielkości ryby
- 1 cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz mielony do smaku
- ketchup
Wykonanie:
Rybę starannie obieramy ze skóry i ości. Miąższ przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i starte na tarce o grubych oczkach jajka. Wszystko łączymy ze sobą, mieszamy z majonezem, dosmaczamy solą i pieprzem. Pasta musi mieć konsystencję smarowności gęstego masła. Dlatego, żeby to uzyskać dodajemy stosowną ilość majonezu. Powstałą pastą smarujemy pieczywo i na wierzchu każdej kanapki robimy ozdobny kleks z ketchupu. Jeżeli została nam jeszcze pasta rybna to należy ją przechować w lodówce i najlepiej w następnym dniu zjeść resztę. No u mnie w domu „schodzi” w dniu wykonania.
Smacznego!