Pasztet jajeczny siostry Faustyny

Łatwy w wykonaniu, pięknie się prezentujący na zielonej sałacie. Smaczny polany ketchupem lub sosem czosnkowym. Polecam na wielkanocny stół, komunię św. czy na inne okazje.Smacznego!

  • Składniki:
  • 10 jaj na twardo
  • 3 jajka surowe
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka drobno pokrojonej pietruszki lub szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa zioła prowansalskie, papryka ostra do smaku.

Wykonanie:
Na oleju poddusić drobno pokrojoną cebulę. Jajka na twardo obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Do nich przełożyć zeszkloną cebulę,i resztę składników. Dobrze wymieszać, dosmaczyć przyprawami,solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki keksowej( ja użyłam formy jednorazowej aluminiowej).Wyrównać pasztet i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min. Pasztet jest dobry gdy odchodzi od brzegów formy. Po wystudzeniu wyjąć z formy na półmisek udekorowany zieloną sałatą.  Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx