Łatwy w wykonaniu, pięknie się prezentujący na zielonej sałacie. Smaczny polany ketchupem lub sosem czosnkowym. Polecam na wielkanocny stół, komunię św. czy na inne okazje.Smacznego!
- Składniki:
- 10 jaj na twardo
- 3 jajka surowe
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 natka drobno pokrojonej pietruszki lub szczypiorku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa zioła prowansalskie, papryka ostra do smaku.
Wykonanie:
Na oleju poddusić drobno pokrojoną cebulę. Jajka na twardo obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Do nich przełożyć zeszkloną cebulę,i resztę składników. Dobrze wymieszać, dosmaczyć przyprawami,solą i pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki keksowej( ja użyłam formy jednorazowej aluminiowej).Wyrównać pasztet i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 30 min. Pasztet jest dobry gdy odchodzi od brzegów formy. Po wystudzeniu wyjąć z formy na półmisek udekorowany zieloną sałatą. Smacznego!