Pasztet z gotowanego mięsa
Zastanawiacie się co zrobić z mięsem z rosołu. Proponuję pasztet z mięsa gotowanego np. z rosołu z gotowanymi wątróbkami kurzymi. Najlepszy, bo swojski, domowy, doprawiony przez Ciebie ulubionymi przyprawami.
- Składniki:
- Mięso z rosołu np. 800g mięsa drobiowego
- 1/2 kg boczku surowego
- 500g wątróbki kurzej
- 4 jaja
- ok. pół szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 3 kulki pieprzu ziarnistego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 ząbki czosnku
- trochę rosołu
Wykonanie:
Ugotowane mięso wyjąć z rosołu, ostudzić. W tym czasie ugotować boczek surowy z ziarenkami ziela angielskiego, pieprzu oraz liściem laurowym. W innym garnku ugotować do miękkości oczyszczoną wątróbkę kurzą. Wystudzić. Wszystko przemielić w maszynce do mięsa z sitem o dużych oczkach. Zmielić również cebulę. Wszystko wymieszać dodać przyprawy, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmącone żółtka i wlać troszeczkę rosołu. Jeżeli masa jest za rzadka, to dodać więcej bułki tartej, a jeżeli za ścisła, sucha to wlać trochę rosołu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę przenieść do 2 foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Mokrą dłonią wygładzić brzeg masy, ciasno ubić ją w foremce (można postukać blaszkami o blat stołu, żeby lepiej się ubiło). Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 45 minut. Rozsmarować na chlebie z ketchupem lub podawać z pomidorem.
Smacznego 🙂