Z podanego przepisu wyjdą nie tylko pazurki ale również można zrobić roladki ( paszteciki) makowe czy same makowce. Polecam poddać się fantazji tworzenia smacznych ciastek lub makowców na karnawał czy przyjęcia w gronie rodzinnym.
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 50 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- Składniki na masę makową:
- 250 g suchego maku
- 100 g masła
- 4 łyżki miodu
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- olejek migdałowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- bakalie( rodzynki,orzechy, migdały-drobno pokrojone)
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozmieszać ze śmietaną najlepiej letnią i odstawić na bok. Na stolnicę przesiać mąkę i siekać z zimnym masłem a następnie dodać resztę składników i ciasto wyrobić ręką ( powinno mieć taką konsystencję jak na pierogi).Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Wykonanie masy:
Mak sparzyć wrzątkiem, trzy razy zmielić przez maszynkę do mięsa. W garnku rozpuścić miód,cukry,dodać mak, bakalie, żółtka, sól i aromat. Chwilę mieszając wszystko podsmażyć i wyłączyć. Osobno ubić białka i delikatnie połączyć z ostudzoną masą.
Ciasto wyciągnięte z lodówki dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na dwa prostokąty, które smarujemy białkiem. Masę makową układamy wzdłuż brzegu ciasta, które zawijamy w rulon. Kroimy je na kawałki szerokości ok 3 cm i nacinamy nie do końca w 3 miejscach. Przekładamy na blachę i smarujemy każdego ciastka powierzchnię jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C ok. 15 minut. Jeżeli będziesz robić ruloniki -paszteciki to ciastek już nie nacinasz w trzech miejscach. Jeżeli pieczesz całe makowce to każdy z nich ściśle zawiń papierem do pieczenia tak by miejsce zagięcia było na dnie. Porada dla zapracowanych: można użyć gotowej masy makowej w puszkach. Smacznego!