Pesco z młodej natki marchewki

Na działce w tym roku po posianiu marchwi wyrósł mi z niej zielony soczyście zielony dywan.  Wyszperałam w internecie przepis na pesco z zastosowaniem natki marchewek. Nie dość , że wyszło zdrowo to i smacznie. Jedliśmy na kanapkach ale i też wypróbuję je z makaronem. Gorąco polecam, nawet mąż z początku ,,co to królik jestem ,żebym to jadł” zajadał się nim.

  • Składniki:
  • pęk natki z młodej marchwi
  • 1 szkl. pestek słonecznika ( można też orzechy nerkowca, orzeszki ziemne)
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa lub olej z 1 tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 dag sera żółtego twardego

Wykonanie:
Natkę umyć dwukrotnie i oderwać z niej tylko listki. Włożyć do blendera z pozostałymi składnikami. Żblendować, posolić i dodać pieprz do smaku. Przełożyć do słoika i przechowywać do tyg. w lodówce ( u mnie już na drugi dzień było wyjedzone!
Uwaga!
Taka przerwana natka marchwi nadaje się również do zamrożenia. Może byc składnikiem bulionów, zup, koktajli.

pesco z natki z młodej marchwii
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx