Pieczona pierś indycza

Pierś zrobiona wg przepisu z tv,, Pytanie a na śniadanie”. Autorka i realizatorka swojego bloga ,,Kulinarne przygody  Gatity” zainspirowała mnie swoim przepisem na to danie . Zrobiłam i muszę Wam napisać, wyszło danie rewelacyjne nie tylko w smaku ale i aromatu. do tego można je serwować na gorąco z sosami lub na zimno na kanapki. Mięsko nie rozpada się, jest wilgotne i smaczne. Polecam!

  • Składniki:
  • ponad 1 kg filet z indyka ( miałam 1200 g )
  • po łyżeczce : rozmarynu, tymianku i majeranku suszonego
  • po łyżeczce : soli i pieprzu
  • 3 łyżki oliwy ( ja dałam olej rzepakowy)

Wykonanie:

Pierś kurczaka umyć, usunąć ewentualne błony, osuszyć, owinąć sznurkiem masarskim żeby nadać ładny kształt pieczeni i przełożyć do brytfanki.
Przyprawy z oliwą wymieszać  w makutrze lub salaterce i nimi dokładnie z każdej strony natrzeć mięso.  Odłożyć na 12 godzin ( ja odłożyłam na noc) w chłodne miejsce by mięso przeszło przyprawami i skruszało.
Po tym czasie brytfankę przykrywamy i pieczemy:
*góra-dół  200 stopni C- 10 min przykryte
*góra -dół  190 stopni C -40 min przykryte
*włączony grill góra-190 stopni C – 10min odkryte.
Po tym czasie wyciągamy mięso i kroimy na grubsze kawałki jeżeli chcemy wykorzystać do obiadu, a z powstałego płynu podczas pieczenia robimy sos np. beszamel lub czosnkowy, chrzanowy, musztardowy, pomidorowy.
mięso do kanapek lepiej kroić wystudzone w cinkie plasterki. Smacznego!

pieczona piers indycza
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx