Pomysł z jednej z grup kulinarnych. Filet wyszedł kruchutki, soczysty i smaczny. Polecam!
- Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka ( dla 4 osób)
- marynata:
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka mąki
- 1/2 kubka śmi9etany 12%
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć na ręczniku papierowym , oczyścić z błon. Przełożyć do miseczki. Zrobić marynatę ,a mianowicie wymieszać ze sobą jej składniki, przelać do miski z filetami i dobrze je tą marynatą natrzeć z każdej strony. Przełoży6ć na 2 godz. lub na noc do lodówki. Na drugi dzień przesmażyć obustronnie filety wyciągnięte z marynaty. Zalać je pozostałą marynatą i dusić pod przykryciem ok. 15-20 min. Zalać mąką dokładnie wymieszaną ze śmietaną i dodanej gorącej marynaty. Wymieszać i powstanie gęsty sos, który ewentualnie trzeba dosolić i dodać pieprzu. Podawać z ziemniakami i surówką lub sałatką. Ja podałam z marynowaną dynią( przepis w blogu). Ziemniaki można polać sosem. Smacznego!