Pieczony klops

Pieczony klops

Pieczony klops

 

Przepis znalazłam w gazetce sklepu Biedronka. Zainspirował mnie w tej pieczeni dodatek sera camembert, który fantazyjnie tworzy białe wzorki w klopsie jak i dodaje jej niesamowitego posmaku. Danie może być zaserwowane na świątecznym bądź karnawałowym stole. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego (ja dałam z łopatki, ale można dowolne nawet z drobiu)
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 120 g (1 opakowanie) sera camembert
  • 40 g bułki tartej
  • 100 ml mleka
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka oleju
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Bułkę tartą wsypać do miski. Wlać do niej mleko. Bułka się namoczy wówczas dodać do tego mięso mielone, sól i pieprz. Do tego dodać drobno pokrojoną cebulkę, przepłukaną i odsączoną na sitku żurawinę. Całość dobrze rozmieszać. Ser pokroić w równe kostki i dodać do masy. Delikatnie rozmieszać. Przygotować aluminiową foremkę nasączoną olejem i obsypaną bułką tartą. Wyrównać i piec 50 minut w 180 stopniach C. Przed pokrojeniem lekko ostudzić. Taki pieczony klops doskonale nadaje się na kanapki i bułki. Można jeść też jako danie samodzielne z dodatkiem np. chrzanu lub ketchupu.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx