Pieczony sum z pomidorami
Polecam spróbować nowego przepisu na rybę suma wg Karola Okrasy. Ja dodałam tylko moje zioła, ale inspiracją do wykonania tego dania obiadowego był przepis mistrza. Polecam!
- Składniki na 4 osoby:
- 4 kawałki suma (po 180 g każdy)
- oliwa z oliwek
- 4 gałązki świeżego tymianku (ja posypałam tymiankiem suszonym)
Składniki na sos pomidorowy: - olej do smażenia
- 3 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę (1 x 1 cm)
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
- 2 cebule drobno pokrojone (najlepiej dymki)
- 300 g pomidorów
- 5 łyżek oliwy
- część biała z 1 pora pokrojona 1 x 1 cm
- sól morska, pieprz do smaku
- szczypta cukru
- ja dodałam przyprawę do pizzy i szczyptę przyprawy do ryb
Składniki na dekorację: - 5 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Umytego i osuszonego na ręczniku papierowym suma skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem oraz przyprawą do ryb. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200 stopniach C (termoobieg) ok. 6 min.
Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy surowe pokrojone ziemniaki do miękkości, dodajemy czosnek, cebulę i szklimy. Dodajemy pokrojone pomidory i całość gotujemy ok. 20 min na wolnym ogniu do zgęstnienia. Do sosu dodajemy oliwę z oliwek, pokrojony por, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do pizzy oraz szczyptą cukru.
Rybę wyciągamy z piekarnika, polewamy sosem z patelni i wkładamy całość z powrotem do piekarnika obniżając w nim temperaturę do 180 stopni C na ok. 10-15 min.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i przesmażamy je na oliwie. Dekorujemy nimi potrawę po wyjęciu z piekarnika. Nakładamy na talerze i jemy jako danie obiadowe lub ciepłe kolacyjne.
Smacznego!