Piernikowy śmietankowiec
Nie chcecie po świętach już jeść pierników, bo znudziły Wam się a szkoda ich wyrzucać? Podpowiadam pomysł na nowe ciasto z zastosowaniem starych pierników. Spróbujcie!
- Składniki:
- pomielone pierniki
- 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej
- 2 szklanki serka mascarpone
- 1 op. śmietany 30 lub 36%
- 80 dag cukru pudru
- 2 galaretki czerwone
- dowolne owoce (ja miałam mrożone maliny)
Wykonanie:
Pierniki zmielić w młynku do kawy na drobno. Dodać do nich masę korówkową, wymieszać i ułożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przełożyć do lodówki. w tym czasie rozpuścić galaretki w 2 szkl. gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Do miski przełożyć ser mascarpone i utrzeć go z cukrem pudrem. Osobno ubić na sztywno śmietanę. Za pomocą miksera ubijać na najniższych obrotach masę serową dodając stopniowo po łyżce ubitej śmietany. Wyjąć z lodówki spód piernikowo-krówkowy i na niego nałożyć masę śmietanową. Znowu przełożyć do lodówki. Widzimy, że galaretka zaczyna nam lekko tężeć wówczas wyjmujemy z lodówki tortownicę, na masę śmietanową nakładamy zamrożone maliny i za pomocą łyżki nakładamy równomiernie tężącą galaretkę. Przekładamy na co najmniej pół godz do lodówki. Smacznego!