Piernikowy śmietankowiec

Piernikowy śmietankowiec

Nie chcecie po świętach już jeść pierników, bo znudziły Wam się a szkoda ich wyrzucać? Podpowiadam pomysł na nowe ciasto z zastosowaniem starych pierników. Spróbujcie!

 

  • Składniki:
  • pomielone pierniki
  • 1 puszka masy krówkowej lub kajmakowej
  • 2 szklanki serka mascarpone
  • 1 op. śmietany 30 lub 36%
  • 80 dag cukru pudru
  • 2 galaretki czerwone
  • dowolne owoce (ja miałam mrożone maliny)

Wykonanie:
Pierniki zmielić w młynku do kawy na drobno. Dodać do nich masę korówkową, wymieszać i ułożyć na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przełożyć do lodówki. w tym czasie rozpuścić galaretki w 2 szkl. gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia. Do miski przełożyć ser mascarpone i utrzeć go z cukrem pudrem. Osobno ubić na sztywno śmietanę. Za pomocą miksera ubijać na najniższych obrotach masę serową dodając stopniowo po łyżce ubitej śmietany. Wyjąć z lodówki spód piernikowo-krówkowy  i na niego nałożyć masę śmietanową. Znowu przełożyć do lodówki. Widzimy, że galaretka zaczyna nam lekko tężeć wówczas wyjmujemy z lodówki tortownicę, na masę śmietanową nakładamy zamrożone maliny i za pomocą łyżki nakładamy równomiernie tężącą galaretkę. Przekładamy na co najmniej pół godz do lodówki. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx