Pijane naleśniki z twarogiem, pomarańczą i żurawiną
Czemu pijane? Bo w skład ciasta naleśnikowego wchodzi piwo. Przepyszny farsz twarogowy z filecikami pomarańczy i żurawiną tworzą niepowtarzalny smak. Danie obiadowe lub kolacyjne, jak kto woli.
- Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jasnego piwa
- 3 jaja
- ok. 40 dag mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Składniki na farsz:
- ok. pół kg twarogu
- 1 pomarańcza
- 10 dag suszonej żurawiny
- cukier do smaku
- śmietana lub gęsty jogurt do polania naleśników
- olej do smażenia
Wykonanie ciasta:
Jaja, mleko, piwo, 1 łyżka oleju, cukier, cukier waniliowy i sól wymieszać ze sobą za pomocą robota. Do tego stopniowo dodawać mąkę ciągle mieszając. Musimy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli jest za rzadkie to dodajemy mąkę, a jeżeli za gęste to mleka. Przykrywamy miseczkę ściereczką by ciasto nam nie wyschło i tymczasem przygotowujemy farsz.
Wykonanie farszu:
Twaróg rozgniatamy widelcem. Pomarańczę myjemy, obieramy i filetujemy. Fileciki pomarańczy kroimy na cząstki i dodajemy do twarogu. Żurawinę przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sicie i też dodajemy do twarogu. Mieszamy farsz i dodajemy cukier do smaku.
Smażenie naleśników:
Naleśniki smażymy najlepiej na patelni naleśnikowej. Skrapiamy lekko olejem patelnię i za pomocą chochli do zupy wlewamy porcję ciasta naleśnikowego na rozgrzaną patelnię. Po ze złoceniu, przewracamy naleśnik i smażymy na 2 stronie. Usmażony przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Tak postępujemy z wykonaniem pozostałych naleśników z wyjątkiem natłuszczania olejem patelni.
Nakładamy na każdy naleśnik farsz, zwijamy w rulon. Jeżeli naleśniki są jeszcze ciepłe to od razu polać je śmietaną lub gęstym jogurtem, a jeżeli zimne to przesmażyć je zrolowane z farszem na odrobinie oleju.
Smacznego 🙂