Pomysł zaczerpnięty z Internetu. Zrobiony i powiem Wam -trzeba go zrobić by się przekonać jak smakuje budyń rabarbarowy z tym ciastem. Palce lizać. Polecam!
- Składniki na ciasto kruche:
- 200 g masła
- 400 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Składniki na piankę:
- 4 białka
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- Składniki na budyń rabarbarowy:
- 2 szkl. cukru
- 1 kg rabarbaru
- 3 budynie waniliowe
Wykonanie ciasta kruchego:
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. dodać cukry, drobno pokrojone zimne masło i na końcu same surowe żółtka. Zagnieść ( jeżeli się nie chce odlepić od rąk można dodać troszeczkę kwaśnej śmietany. 2/3 ciasta wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki.
Wykonanie budyniu rabarbarowego:
Rabarbar należy przygotować 12 godz. przed wykonaniem ciasta! Albowiem zasypany cukrem musi puścić sok. Więc rabarbar oczyszczamy, myjemy, pozbywamy go grubych włókien i kroimy do miski na 2 cm odcinki. zasypujemy go 2 szkl. cukru na wcześniej podane 12 godz. ( najlepiej na noc poprzedzającą pieczenie ciasta). Odcedzić rano z niego sok i dolać do niego tyle zimnej wody aby łącznie było tego 1 litr. Odlać z soku z wodą ok 1,5 szkl. i do tego dodać suche budynie w proszku. ,5 szkl. soku z wodą proszę zagotować ,dodać gdy będzie wrzało rozmieszany dokładnie proszek budyniowy i całość połączyć ciągle mieszając na małym ogniu. Gdy budyń zgęstnieje, wyłączyć , dodać kawałki rabarbaru i dokładnie wymieszać. Jeszcze ciepły budyń wlać na ciasto kruche.
Wykonanie pianki:
Ubić surowe białka na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Dodawać stopniowo cukier. Zmniejszyć obroty i wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pianę wyłożyć na przestudzony budyń z rabarbarem. Wyciągnąć z zamrażarki 1/3 ciasta i przetrzeć go przez tarkę o grubych oczkach. Umieścić na wierzchu ciasta.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika ,góra, dół i piec do suchego patyczka ok.60 min. Smacznego!